20 de sfaturi pentru 2020: Fiți înțelepți atunci când utilizați smartphone-ul


În urmă cu ceva timp am discutat despre obiceiurile greșite de securitate cibernetică pe care ar trebui să le evitați în 2020, în special acolo unde sunt implicate computerele, însă mai sunt și alte lucruri de adăugat la securitatea personală online. Unele dintre recomandări se aplică atât computerelor, cât și smartphone-urilor, cum ar fi să fiți foarte precauți atunci când vă conectați la o rețea Wi-Fi publică. Următoarele noastre sfaturile pentru securitatea cibernetică vizează însă mai mult dispozitivele de tip smartphone.

Autentificare

Ați crede că blocarea telefonului este firească, dar, contrar credinței populare, nu toți oamenii își securizează smartphone-urile cu o astfel de măsură de autentificare. Potrivit unui raport al Pew Research Center, aproape o treime dintre americani nu folosesc nicio metoda de blocare a accesului neautorizat la funcțiile ecranului. Ar trebui să blocați întotdeauna dispozitivul mobil personal. Și prin blocarea dispozitivului nu ne referim exclusiv la o măsură simplă, precum un model L sau un cod PIN 1234. Cel mai bine ar fi să utilizați o combinație de caracteristici biometrice, dacă este posibil (recunoașterea amprentelor sau a feței) și o parolă.

Folosirea magazinului oficial de aplicații

Oricât de atrăgătoare ar putea să pară rootarea sau jailbreaking-ul dispozitivului, majoritatea producătorilor nu încurajează aceste practici. Au totuși un motiv întemeiat: predispun dispozitivul unor riscurilor care nu sunt necesare. De asemenea, uneori utilizatorii adaugă un magazin de aplicații neoficiale, care nu este la fel de strict monitorizat precum magazinele oficiale. Aplicațiile nu sunt verificate în astfel de magazine alternative și nici nu trec printr-un proces de aprobare, ceea ce înseamnă că puteți descărca, în loc de ce trebuie, o aplicație rău intenționată care poate provoca daune dispozitivului. Probabil v-ați dat seama că este cel mai bine să rămâneți utilizatorii magazinelor oficiale de aplicații pentru a reduce la minimum riscurile.

Acordarea permisiunilor catre diferite aplicații

Aplicațiile solicită o varietate de permisiuni pentru a putea funcționa corespunzător. De obicei, doar vă uitați rapid peste ele și apăsați butonul de acceptare. Oricât de anevoios ar părea, ar trebui să parcurgeți întotdeauna lista de permisiuni solicitată de o aplicație. Dacă le acceptați pe toate, este posibil să acordați acces accidental la un moment dat persoanelor răuvoitoare la date sensibile sau să le permiteți să vă sustragă bani sau chiar să vă spioneze. Are o aplicație foarte simplă  într-adevăr nevoie de acces la microfon sau cameră?

Utilizarea software-ului de securitate

Majoritatea oamenilor subestimează valoarea instalării unor aplicații software de securitate pentru a-și proteja smartphone-urile, ceea ce este surprinzător. Raționamentul este că ei consideră telefonul în continuare ca un simplu dispozitiv complementar mai degrabă decât un computer personal de buzunar cu funcțiuni depline. Indiferent de motivul acestei omisiuni, am văzut de multe ori că smartphone-urile sunt sensibile la breșe și atacuri la fel cum sunt și computerele. Prin urmare, un software de securitate cunoscut vă poate scuti de o durere mare de cap în viitor.

Ștergerea de la distanță

Dezvoltând ideea pe marginea sfatului precedent, furnizorii de software de securitate oferă o opțiune foarte bună de a șterge de la distanță dispozitivul dacă acesta este vreodată pierdut sau furat. Oricât de radicală poate părea ideea, este o opțiune bună pe care merită să o aveți în vedere dacă stocați date sensibile pe care nu doriți să le vadă nimeni. În mod alternativ, este posibil să puteți configura dispozitivul pentru a se șterge dacă autentificarea eșuează de un anumit număr de ori.

Criptarea, copierea de rezervă și patch-urile

O regulă pe care toți trebuie să o respectăm întotdeauna este să ne facem back-up pentru datele noastre. În cazul în care deveniți o victimă a unui atac malware care vă poate corupe sau bloca fișierele, cel puțin veți avea un back-up pe care îl puteți utiliza pentru recuperarea datelor. Criptarea este, de asemenea, un pas critic pe care nu trebuie să îl subestimați. Criptarea fișierelor de pe smartphone-ul dvs. va bloca persoanele răuvoitoare care încearcă să monetizeze datele sustrase sau găsite în telefon. Pentru a reduce șansa ca oricare dintre lucrurile menționate să se întâmple, ar trebui să instalați întotdeauna cele mai recente actualizări oficiale pe dispozitivul dvs., deoarece acestea conțin adesea patch-uri de securitate care vă ajută să rămâneți protejat.

Ștergerea în siguranță a dispozitivului

S-ar putea să doriți să renunțați la dispozitivul dvs. sau chiar să îl vindeți, dar asta presupune mai mulți pași pe care trebuie să îi parcurgeți, astfel încât fiți în siguranță. În funcție de dispozitiv, aceștia pot include orice, de la criptarea unității înainte de a o șterge până la deconectarea de la toate serviciile pe care le utilizați. Oricare ar fi cazul, nu subestimați importanța critică a desfășurării procesului în detaliu, astfel încât confidențialitatea dvs. să rămână intactă.

Apeluri suspecte și mesaje de tip phishing

Înșelătoriile de tip phishing iau tot felul de forme și, deși e-mailul este cel mai popular canal, de departe nu este singurul. Escrocii sunt cunoscuți că trimit mesaje text ce conțin link-uri infectate care pot include multe tipuri de malware. Recent, atacatorii s-au implicat în încercări și mai sinistre. Puteți primi apeluri de la numere internaționale din țări cu care nu ați avut nicio interacțiune. Apelând înapoi numărul, puteți fi taxați la prețuri exorbitante, așa că, dacă se întâmplă asta, gândiți-vă mult înainte de a apela un astfel de număr dubios.

Nu mi se poate întâmpla mie

Sperăm că nu veți avea niciodată de-a face cu o breșă de securitate sau cu piratarea conturilor personale. Însă dacă admiteți existența acestei posibilități această conștientizare vă poate ajuta pe termen lung. A fi pregătit nu este niciodată un lucru rău. De la securizarea dispozitivului dvs., la a avea copii de rezervă la dispoziție sau a avea opțiunea de a șterge de la distanță dispozitivul, puteți reduce daunele la minimum. Dacă nu se întâmplă nimic rău vreodată, atunci e grozav; dacă totuși ceva se întâmplă atunci sunteți gata să înfruntați situația cu capul sus.

Și cu acest ultim sfat încheiem lista noastră cu 20 de sfaturi privind securitatea cibernetică pentru 2020. Sperăm că aceste sfaturi vă vor ajuta să aveți un an mai bun și mai sigur, cu mai puține lucruri de care să vă faceți griji și mai multe de care să vă bucurați.

Georgiana January 8, 2020

Lasa un comentariu